Ze stapt de bak in en gaat de paarden eerst even begroeten zoals dat bij ons gebruikelijk is. Ik loop het eerste stukje met haar mee en zodra ik in haar veld stap ervaar ik vrijwel onmiddellijk een beklemmende zwaarte in mijn buik net boven de navel. Het voelt als een bal die je onder water probeer te duwen: druk en tegendruk tegelijk… En ik kan bijna niet meer normaal ademen moet, echt m’n best doen om geaard te blijven en mijn systeem effectief te reguleren.

Twee paarden zijn nauwelijks geïnteresseerd in de begroeting, Jarno wel maar hij blijft op afstand. Hij gaat echter zo staan dat hij heel duidelijk in haar kijklijn staat. Ik vraag haar met welk paard ze de meeste connectie voelt. Bowie zegt ze. Als ik haar vraag waar ze dat aan merkt geeft ze aan dat eigenlijk niet te weten. Ze zegt dat dat komt omdat ze moeilijk kan voelen wat er in haar lijf gebeurt want er is ‘iets’ wat dat tegenhoudt.

Als ik daarna aangeef dat in mijn beleving Jarno heel duidelijk contact lijkt te maken komen er tranen: ja inderdaad zo duidelijk …. Maar waarom kan ze dat dan niet zelf opmerken? Dat hij daar gaat staan betekent voor haar dat er iets is wat gezien wil worden maar wat dan?

Weer het woord ‘iets’…

Omdat ik wil vermijden dat we vanuit het hoofd gaan werken vraag ik aan haar of ze dat ‘iets’ misschien wel kan voelen in haar lijf, of dat een fysieke plek heeft. Haar antwoord is dat er een dikke prop, een zware bal, in haar buik aanwezig lijkt te zijn. En dat stuk is er vrijwel altijd kost verschrikkelijk veel energie en leidt haar zo volledig af van haar lichaam dat ze gewoonweg niet goed kan voelen hoe haar onderbuik of hart reageert. Ze schiet telkens opnieuw terug in haar hoofd. En dat voelt ontzettend onveilig…

Inmiddels zijn er een aantal elementen neergezet in de bak maar er lijkt verder niet echt beweging in te zitten. Bowie probeert dat steeds wel door haar duwtjes te geven, maar daarna lijkt het weer te verstillen. We hebben vooraf gewerkt met de Paardenkracht Levensverhalen die gekoppeld zijn aan de chakra’s. En omdat ze een kleur pion gekozen heeft die niet aansluit bij het betreffende energiepunt vraag ik aan haar of ze misschien het rode matje wil ophalen om daar op te kunnen staan. Dit matje hoort bij het wortelchakra en staat voor basisveiligheid de basis. Wellicht waardevol om dat in deze context eens te onderzoeken, want een en ander lijkt een beetje verwisseld te zijn.

Dat wil ze wel en op het moment dat ze er op gaat staan valt op dat de roze bal, het speeltje van de paarden, ook nu ineens onderdeel lijkt te zijn van de opstelling. Als ik haar vraag of zij dit ook zo voelt en wat dat misschien kan zijn breekt er iets open. Die roze bal ja die hoort er bij. Dat is ‘iets’!

Van binnen merk ik dat dit het belangrijkste stuk is van deze sessie is: het feit dat er hardop erkend wordt dat er ‘iets’ is, dat ‘iets’ herkend wordt (overigens zonder dat we hoeven te weten wát het dan precies is) breekt alles open. En dat dat ‘iets’ een fysieke eigen plek krijgt in het hier en nu zorgt ervoor dat de zwaarte van binnen een beetje slinkt. Ik verifieer dit door haar te vragen of er wat veranderd is bij haar van binnen en dat blijkt inderdaad het geval.

Daarna experimenteert ze nog een beetje met de afstand tussen haar en ‘iets’. Mooie is dat ze zowel dichterbij als verder weg aandurft.

Ze zucht dat geeft nieuwe ruimte. En daarmee kunnen we de sessie voor nu afsluiten.

Deze sessie laat zien dat systemisch-holistisch werken met trauma eenvoudig maar enorm helend en verhelderend kan werken. Zónder dat je precies hoeft te weten waar bepaalde elementen voor staan! Vaak wordt dat verlangen om te weten aangedreven door onze aangeleerde nadruk op hoofd-zaken terwijl dat wat er speelt alleen maar gevoeld gezien en ervaren hoeft te worden. Op andere lagen binnen andere lichamen voltrekt zich dan datgene wat noodzakelijk is voor dat moment. Loop jij ook rond met ‘iets’ waar je de vinger niet op kan leggen maar wat wel grote invloed heeft op je leven? Maak een afspraak! Mijn paarden en ik lopen graag een stukje met je mee in jouw proces. En wil jij leren hoe je op dze manier jouw cliënten kunt gaan begeleiden? Doe dan mee aan de opleiding Coach Paard & Systeem 2024! We starten in januari.