Waar ik enorm van geniet? Als blijkt dat studenten echt andere keuzes gaan maken na het volgen van de opleiding Coach Paard & Systeem PPeSM®. Keuzes die werkelijk verschil maken in de dynamiek van onze maatschappij en een fantastisch voorbeeld zijn voor nieuwetijds leven. Maar die ook grote invloed hebben op het welzijn van mens, dier en natuur!
 
Zo staat een van de leerlingen van de leergang 2023 op dit moment voor de keuze een veulen in haar leven op te nemen, en die keuze maakt ze weloverwogen, wat op zich al geweldig is. Maar wat nog mooier is, is dat ze geïnspireerd is geraakt door Module 2 van de opleiding (Het paard als gids) met betrekking tot nieuwetijds paardenhouden, de aard van het wezen paard, paardnatuurlijk leven en systemische dynamieken en invloeden (die ook echt wel in de dierenwereld door kunnen dringen of gaande zijn).
 
Daarom heeft ze besloten dat, als blijkt dat het voor haar gezin verantwoord en haalbaar is een paard toe te voegen aan de familie, dit veulen niet in de traditionele opfok gaat maar op mag groeien in een stabiele kudde van verschillende leeftijden en geslacht. Zodat het dier kan leren van en opgevoed wordt door ervaren paarden, in de meer natuurlijke setting van een paddock paradise. Ik ben zo trots op haar dat ze deze keuze durft te maken! Want reken maar dat dat niet zonder slag of stoot en met een hoop opgetrokken wenkbrauwen gepaard gaat!
 
Waarom juich ik dit toe? Ik ben persoonlijk van mening dat de traditionele wijze van opfok gewoon niet dienend is voor het dier zelf. Een kudde leeftijdsgenootjes kunnen misschien wel heel fijn samen spelen, maar natuurlijke ordening en opvoeding krijgen ze niet mee. Wel pikorde, en dat is beslist niet hetzelfde! Bovendien worden ze niet voorbereid op de mensenwereld waarin ze moeten gaan leven na die periodes van afzondering, waardoor de overgang daar naar toe behoorlijk heftig kan zijn.
 
Daarmee bedoel ik overigens niet dat je continu met een veulen/enter/twenter in de weer moet zijn, of dingen moet gaan doen waar het dier nog niet klaar voor is. Maar enig vertrouwen en wat ervaring opbouwen is in het belang van alle partijen, vind ik. En onder de juiste omstandigheden kan dat heel goed en passend gebeuren, zeker in combinatie met een stabiele, gevarieerde kudde.
 
Dat deze dame dit nu aan durft te gaan, haar veulen straks wellicht zo’n goede start gaat meegeven, en het dier in alle rust laat opgroeien, terwijl het tegelijkertijd op een fijne en kalme manier gewend kan raken aan de mensenwereld, daar wordt ik heel erg blij van.
 
Wil jij ook het verschil maken, in het leven van mens, dier en natuur? Word Coach Paard & Systeem PPeSM®, of volg een of meerdere losse modules van het modulaire traject. We starten al in januari en je kunt de opleidingsgidsen downloaden in de webshop!