Waarschijnlijk heb je wel gezien dat ik het vaak heb over het woord ‘nieuwetijds’. Maar wat betekent dat nou precies?

De term nieuwetijdskind en nieuwetijdsmens is in de jaren 70 ontstaan, en is een verzamelnaam voor kinderen en volwassenen die (nog meer dan HSP-ers) gevoelig zijn voor voeding, chemicaliën, emoties en energieën van anderen. Ze zijn heel zelfbewust, spiritueel begaafd, en hebben een diep intuïtief weten en kennis. Hun DNA is net ietsje meer geopend dan de gemiddelde mens (dit heeft, kort gezegd, te maken met celdeling in de verschillende ontwikkelingsfasen van een organisme), en hun linker- en rechter hersenhelft (het analytische en creatieve brein) zijn meer in balans. D.w.z. dat de rechter hersenhelft van nature al meer geactiveerd is. Bovendien is een nieuwetijdskind zich van kleins af aan ‘bewust’ dat het hier is met een doel, een missie om mee te helpen om veranderingen teweeg te brengen in onze samenleving.

Een nieuwetijdskind of -mens is hoogsensitief, maar een HSP-er is niet per definitie een nieuwetijdskind. Een HSP-er heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel, waardoor prikkels via de fysieke zintuigen op een diepere laag dan gemiddeld ervaren en verwerkt worden. Een nieuwetijdsmens is gevoeliger op elk gebied (alle lichamen) en de gevoeligheid gaat ook nog net weer een beetje dieper. Bovendien is er sprake van een verhoogd bewustzijn en doorgaans is een nieuwetijdsmens net iets minder gegrond. Deze mens heeft echt een missie, een levensdoel om veranderingen teweeg te brengen in het oude systeem, vanuit sensitiviteit, authenticiteit en essentie.

Een aantal kenmerken op een rijtje:

 • Je bent van nature zeer intuïtief, leeft vanuit gevoel (hart en buik) en bent heldervoelend of begaafd op een ander gebied.
 • Er is van jongs af aan sprake van grote bron aan innerlijke wijsheid,
 • Je hebt een sterke verbinding met de spirituele wereld.
 • Je voelt van jongs af aan een duidelijke sterke missie om de wereld te helpen veranderen en werkt hier ook concreet aan.
 • Je wordt vaak ervaren als confronterend en als een ‘spiegel’, zonder dat dit bewust je doel is.
 • Je voelt je één met alles, ervaart dat alles met elkaar verbonden is, en begrijpt dat alle ‘radartjes’ even belangrijk zijn.
 • Je kijkt over het algemeen dwars door uiterlijk gedrag en maskers heen.
 • Je ervaart een heel sterke verbinding met de natuur en dieren, en hebt het nodig om hier veel mee in contact te zijn.
 • Je hebt een groot en diepgaand verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Het volgen van je eigen ontwikkeling, vanuit jouw essentie en eigenheid, zit in je natuur.
 • Je hebt een sterk zelfbewustzijn en leeft vanuit je eigen-wijsheid.
 • Je hebt een uitermate sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel, en veel moeite met onechtheid en oneerlijkheid.
 • Je bent in de basis ongevoelig voor autoriteit, hebt moeite met gezag en komt soms rebels of eigenzinnig over.
 • Je bent origineel en creatief en kan nieuwe paden betreden, ontdekkingen doen, verbanden leggen, processen doorzien en oplossingen bedenken.

Ik heb zelf de ervaring dat er ook onder dieren (zo ook paarden) sprake is van gradaties in gevoeligheid, bewustzijn, aarding en verbondenheid (naast het feit dat dieren natuurlijk van zichzelf al meer gericht zijn op harmonie, gevoel en ‘het grotere geheel’). Dit aspect is heel interessant waar het jouw verbinding met je eigen dieren betreft, de lessen die jullie samen en van elkaar te leren hebben, en (natuurlijk) de interactie, communicatie en overlap die kan plaatsvinden tussen mens en paard binnen coachings- en begeleidingssituaties.

Herken je jezelf hierin? Lukt het je net niet om helemaal in je kracht en flow te komen? En ben je op zoek naar jouw eigen plek in de wereld? Ik ben ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in het coachen, begeleiden en opleiden van nieuwetijdsmensen. Waarbij we ook scherp oog hebben voor dieren en de natuur! Kijk op de website om meer te weten te komen over onze programma’s en alle educatieve mogelijkheden. En de opleiding Coach paard & Systeem PPeSM® is helemaal gericht op werken en leven vanuit een nieuwetijdsperspectief, samen met paarden!